//Ika Dania Stories!!//
// Ika Dania Stories //

Sweet Owner !


Hello peeps! Assalamualaikum & Annyeonghaseyo.
Welcome to Ika Dania Stories. :D

Walking Talking !!

Credits
Template : Arrien Inspirit
Big Help : K I M
Nice View:Google Chrome
Owner: Ika Dania


DEBARAN SEMAKIN HAMPIR
Thursday, November 15, 2012 • 8:09 PM • 3 comments
ASSALAMUALAIKUM MY BLOGGERS

Sudahkah kowg bersedia utk menghadapi peperiksaan???
Sem demi sem kowg kan berusaha untuk menjdi yg terbaek diantara yg terbaek dalm kels. Ada mcm-ll cara utk mengahadapi hari-ll terakhir sebelum brlngsung peperiksaan akhir.
Bagi kowg yg nak amek exam 2.. ika sertakn ikhtiar atau persediaan akhir.

SEHARI SEBELUM PEPERIKSAAN 

1. Baca secara imbas semua panduan, tips dan rumusan penting untuk subjek yang akan kowg ambil esok.
2. Tenangkan fikiran dan kuatkan semangat "SAYA BOLEH LAKUKAN!"
3. sediakan segala peralatan untuk menulis (pensil 2B siap diraut tajam - 2 batang, pemadam - 2 butir, peraut pensil - 1 & pastikan tajam bagi mengelak pensil patah berulang kali, pembaris - 1 batang pendek & sebatang lagi yang panjang, pen - 2 batang, warna kayu - satu set & set geometri - jika perlu.dan lain-lain.
4. Mohon ibu bapa doakan kejayaan anda.
5. Tidur seawal pukul 9.00 malam bagi membenarkan otak memproses semua maklumat yang akowg imbas sebentar tadi.

SEMASA HARI PEPERIKSAAN

1. Bangun awal.
2. Sembahyang Tahajud, Subuh , Hajat
3. Bersiap sedia ke tempat kowg belajar
4. Jangan lupa untuk bersarapan. Jangan terlalu berat. Takut nanti, kowg sakit perut atau merasa tidak selesa semasa berada dalam dewan peperiksaan.
5. Pastikan kowg membawa:-
a) Semua peralatan untuk menulis yang telah kowg sediakan semalam.
b) Surat lahir / kad pengenalan
c) Slip angka giliran kowg.
6. Sebelum bersalaman dengan ibu bapa, lakukan perkara2 berikut:-

a) Baca Surah Al-Fatihah - 3X

 
b) Takbir - 7X


c) Selawat Ke atas Nabi Muhammad S.A.W - 3X

7. Salam & cium tangam ibu bapa.
8. Langkah kanan bila keluar rumah dan jangan toleh belakang.
9. Bertolak ke tempat exam lebih awal dari biasa. - Ini bertujuan untuk mencipta suasana tenang. Tergesa-gesa akan mencetuskan perasaan panik.


BILA TIBA DI TEMPAT BELAJAR

1. Sampai je di tempt beljar kowg, duduk di suatu sudut dan baca semula secara imbas semua panduan, tip-tip penting dan rumusan.
2. Tarik nafas dalam2 dan releks.
3. Baca:-

 Surah Al-Fatihah - 3X


,Takbir - 7X


Doa Penerang Hati - 1X 



Selawat Ke atas Nabi Muhammad.


DALAM DEWAN PEPERIKSAAN

1. Duduk dengan tenang. Tarik nafas dan bertawakal. Yakin dengan usaha kowg selama ini.
2. Baca :-

Doa Penerang hati
Doa Tidak Lupa


3. Sebelum buka kertas soalan, bacalah surah Al-Fatihah dan mula mejawab.
4. Sekiranya ada maklumat, fakta atau rumusan penting yang anda terlupa, jangan panik. Berselawatlah ke atas Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW.., insya'Allah boleh ingat semula.

 SELEPAS PEPERIKSAAN

Selesai sahaja menjawab setiap kertas soalan JANGAN BINCANG KERTAS SOALAN ATAU JAWAPAN DENGAN SESIAPA PUN SEHINGGALAH HARI PEPERIKSAAN BERAKHIR.


Semoga kejayaan menjadi milik kowg semua. Amin.
Mutiara kata:-
Sesungguhnya DOA merupakan senjata orang-orang Mukmin yang paling ampuh.
Usaha yang diiringi dengan doa mampu membuahkan hasil diluar jangkaan.
Yang selebihnya.., kita hanya mampu bertawakal & redha.
Sesungguhnya hanya Dia yang maha mengetahui akan segalanya. 


3 Comments:

Blogger wisata outbound malang said...


kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

December 4, 2012 at 8:11 PM  
Blogger chot ok..! said...

nice sharing dear..:) tip2 berguna..:)

tahu tak pe tu plushies?Meh singgah :

http://chot91.blogspot.com/2012/12/plushiescute-ok.html

December 5, 2012 at 4:39 AM  
Blogger wisata outbound malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

December 16, 2012 at 6:12 PM  


? ?